Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №3 "Дюймовочка"
Записи за датою

1 лист. 2022 р.

 

       Вони допоможуть дитині добре подумати і розвинути уяву, інтелект і абстрактне мислення.Чим більше батьки спілкуються з дитиною, тим довірливішими стають їхні стосунки. Але найчастіше дорослі ставлять дітям «неправильні» питання, одним із яких є банальна фраза «Як справи?». Переважна більшість діток дадуть відповідь так само банально: «Все нормально, мам». Але не завжди озвучена відповідь означає правду. Краще проявити фантазію і поставити дитині справді цікаві питання, які започаткують захоплюючу бесіду.

      1. Що нового ти дізнався за цей день?

           Не виключено, що сьогодні дитина дізналася про щось цікаве і нове. Але за день вона може забути про своє відкриття. Можливо, малюк збирався розповісти батькам, чому зелена трава, чи є життя на Марсі. Нагадайте йому про відкриття навідним питанням.

Не дивуйтеся, якщо син чи дочка з’ясували, що зеленка сильно щипає ранку. Нагадайте дитині, що негативний досвід також дуже корисний.

       2. «Назви одну найсмішнішу річ за сьогодні»

            Діти сміються набагато частіше за дорослих людей. Вони примудряються знаходити прості та невигадливі причини для радості. Долучіться до світу своєї дитини, дізнавшись, що її розсмішило. Нехай вона поділить радість на двох. Посміявшись разом, ви зможете насолодитися відчуттям єднання. А ще таке питання навчить дитину оптимістично дивитись на життя. До речі, воно ефективне не лише для дітей, а й для дорослих.

       3. Яким своїм вчинком ти можеш пишатися сьогодні?

           Спочатку питання спантеличить малюка, але нехай він обов’язково відповість. Дитина має навчитися помічати свої здобутки, адже саме так формується правильна самооцінка. І нехай сьогодні вона пишається тим, що обігнала однокласника в естафеті. Погодьтеся, для дитини це справжнє досягнення. Не забудьте похвалити юного бігуна за перемогу.

       4. Хто тобі подобається з дітей у дворі (групі) і чому?

           Задаючи важливе питання, ви зрозумієте, за якими критеріями дитина оцінює людей.

           Ваше маля обов’язково назве пару імен своїх друзів. Поцікавтеся, чому вони подобаються їй. Напевно, дитина назве якісь особливості у поведінці дітей. Можливо, їй подобаються сміливість Васі чи щедрість Ані. Можете піти ще далі, запитавши у малюка, чи знаходить він ці якості у себе.

           Будьте готові, що дитині подобається Мишко лише тому, що «у нього найкрутіший телефон або іграшка». Тоді корисно пояснити, що помилково оцінювати оточуючих людей лише за дорогими речами.

       5. «У якому будинку ти хотів би жити, коли виростеш?»

          Питання розвиває фантазію, змушує дитину мислити та розмірковувати. Намагайтеся підтримати розмову. Нехай дитина опише колір дивана в його вигаданому будинку чи тварин, які там живуть. Так ви зможете дізнатися про мрії малюка та з’ясувати, які речі важливі для нього.

        6. “Якщо прилетять інопланетяни і запитають у тебе, яких двох людей їм забрати, на кого ти покажеш?”

              Не дивуйтеся, якщо дитина блискавично назве імена. Виявляється, у дитячому колективі панують свої складні стосунки. Можливо, вашій дитині не подобаються деякі хлопці, які задирають або дражнять її. З’ясуйте, чому вона назвала їхні імена, м’яко запрошуючи малюка знайти вихід із дратівливої ситуації.

       7. «На кого з героїв мультиків ти хочеш бути схожим і чому?»

        Зверніть увагу, якого персонажа вибере дитина – негативного чи позитивного. Нехай вона пояснить свій вибір. Наприклад, малюк вибрав лиходія, бо «він нікого не боїться», чи героя, бо той «захищає слабких». Поміркуйте, яких рис не вистачає дитині, щоб бути схожим на улюбленого персонажа.

       8. «Яку корисну пораду ти можеш мені дати?»

          Незвичайне питання виявить багато цікавих моментів у ваших взаєминах. Не дивуйтеся, якщо дитина «порадить» мамі менше лаяти її або дозволяти іноді їсти шоколад. Можливо, у хід піде «важка артилерія», наприклад, пропозиція більше гуляти у вихідні на вулиці. Візьміть на озброєння зауваження малюка та зробіть цінні висновки.